Fruška gora

SEE THE MAP
Region

Severna strana Fruške gore se obara ka Dunavu, a južna se spušta u samu ravnicu, gde se na nadmorskoj visini od 230m uz srednju godišnju temperaturu od 11°C nalaze se vinogradi u vlasništvu Vinarije Kovačević.

U ovim vinogradima se uzgajaju vrhunske sorte: Rajnski i Italijanski Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir od kojih nastaju vina već prepoznatljivog kvaliteta, sa naglašenim sortnim karakterom grožđa od kojeg su proizvedena.

Varieties of grapes
Rajnski Rizling

Riesling is considered among the connoisseurs to be the sort that best shows the characteristics of the climate in which it is cultivated. The most suitable terrains are on sandy gardens and shale. The delicate nature of Riesling requires a special treatment of grapes during harvest, in order to avoid crushing berries or splitting the ligament. Most of the Riesling is consumed while the wines are young, fresh, expressed herbal, as well as aroma of flowers and white fruits. However, the high acid content, otherwise characteristic of the Riesling, as well as the character of the primary aromatic substances, gives the opportunity for more serious aging, or the maturation of the Riesling.

Merlot

Prepoznatljiv je kao jedna od pet bordoških sorti grožđa, a genetski je povezan sa kaberne sovinjonom i kaberne franom. U zavisnosti od klona merloa varira i veličina bobice, ali je karakteriše tanka pokožica i povišena osetljivost na spoljne uticaje, u odnosu na bordoške rođake. Boja vina direktno zavisi od stila, ali i od podneblja, te ćete naići na bele, ružičaste, ali i veoma obojene merloe, gotovo „crne“. Vina proizvedena od merloa često su meka, somotasta, sa dominantnim voćnim aromama šljive, kupine, zrelih trešanja…

Cabernet Sauvignon

Kaberne Sovinjon nastao je spontanim (prirodnim) ukrštanjem Kaberne Frana i Sovinjona belog, početkom sedamnaestog veka. Od grožđa Kaberne Sovinjona proizvode se intenzivno obojena, tamna vina, koncentrovane arome širokog spektra. Dok su vina mlada to su note crnog bobičastog voća. Taninska struktura podrazumeva dugo sazrevanje u drvenim sudovima, ali zbog različitosti stilova, kao i potencijalnih herbalnih aroma u vinima iz hladnijih krajeva, neka vina su sa manjim uticajem hrastovine. Kaberne je sorta koju karakteriše duža sezona sazrevanja, značajno duža u poređenju sa Merloom i Kaberne Franom

Pinot Noir

Ova sorta ima veoma dugu istoriju, i gajila se još u 14. veku u Burgundiji. Pino Noar nije lak za uzgajanje, veoma je osetljiv, jer mnogo faktora bitno utiče na njegov razvoj, a naročito su opasni prolećni mrazevi, letnje kiše i vrućine, kao i hladne jeseni. Kada je mlado, vino Pino Noar ima voćne arome, naročito trešnje, šjive, maline i jagode. Starenjem se menja i dobija kompleksnost, pa se kod onih koja su duže odležavala često mogu osetiti arome čokolade, smokve, tartufa, ljubičice, neobičan miris divljači i dima. Ova sorta je veoma popularna i gaji se širom sveta, a naročito je značajna u proizvodnji šampanjca. Pino Noar je veoma elegantno i pitko vino.

Chardonnay

Verovatno jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti, čija vina su među najviše konzumiranim na svetu. Obožavaju ga stotine hiljada ljubitelja vina širom sveta. U veoma dugoj francuskoj tradiciji proizvodnje vina, šardone je vekovima već na vrhu hijerarhijske lestvice belih vina. Poznata kao sorta koja se lako adaptira, Šardone se našao u vinogradima širom sveta i trenutno je među najrasprostranjenijim sortama na svetu. Aroma vina od Šardonea je veoma kompleksna i raznovrsna – teško ju je okarakterisati, a veoma je lako prepoznati je.

Sauvignon Blanc

Sovinjon Blan jedna je od najstarijih poznatih sorti vinove loze u svetu. Popularnost Sovinjona u svetu je u stalnom porastu, pa se na globalnom nivou po zastupljenosti sve više približava neprikosnovenom Šardoneu i čak ozbiljno preti da ga ugrozi. Sorta se odlikuje visokom bujnošću čokota, a grožđe sazreva relativno rano u II epohi (već krajem leta ili početkom jeseni). Trenutak berbe je presudan za aromatski potencijal vina i sadržaj ukupnih kiselina, što su osnovni preduslovi za kreiranje budućeg stila vina.

We recommend from the region
Aurelius Kovačević Edition S
See more

Contact