Fruška gora

POGLEDAJ NA MAPI
Regija

Severna strana Fruške gore se obara ka Dunavu, a južna se spušta u samu ravnicu, gde se na nadmorskoj visini od 230m uz srednju godišnju temperaturu od 11°C nalaze se vinogradi u vlasništvu Vinarije Kovačević.

U ovim vinogradima se uzgajaju vrhunske sorte: Rajnski i Italijanski Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir od kojih nastaju vina već prepoznatljivog kvaliteta, sa naglašenim sortnim karakterom grožđa od kojeg su proizvedena.

Sorte grožđa
Rajnski Rizling

Rizling se među poznavaocima smatra za sortu koja najbolje pokazuje odlike podneblja u kojem se uzgaja. Najpogodniji su tereni na peskovitoj gajnjači i škriljcu. Delikatna priroda rizlinga zahteva poseban tretman grožđa tokom berbe, kako bi se izbeglo gnječenje bobica ili cepanje pokožice. Veći deo rizlinga konzumira se dok su vina mlada, sveža, izraženih herbalnih, kao i aroma cveća i belog voća. Međutim, visok sadržaj kiselina, inače karakterističan za rizlinge, kao i karakter primarnih aromatičnih materija daju mogućnost za ozbiljnije odležavanje, odnosno sazrevanje rizlinga.

Merlot

Prepoznatljiv je kao jedna od pet bordoških sorti grožđa, a genetski je povezan sa kaberne sovinjonom i kaberne franom. U zavisnosti od klona merloa varira i veličina bobice, ali je karakteriše tanka pokožica i povišena osetljivost na spoljne uticaje, u odnosu na bordoške rođake. Boja vina direktno zavisi od stila, ali i od podneblja, te ćete naići na bele, ružičaste, ali i veoma obojene merloe, gotovo „crne“. Vina proizvedena od merloa često su meka, somotasta, sa dominantnim voćnim aromama šljive, kupine, zrelih trešanja…

Cabernet Sauvignon

Kaberne Sovinjon nastao je spontanim (prirodnim) ukrštanjem Kaberne Frana i Sovinjona belog, početkom sedamnaestog veka. Od grožđa Kaberne Sovinjona proizvode se intenzivno obojena, tamna vina, koncentrovane arome širokog spektra. Dok su vina mlada to su note crnog bobičastog voća. Taninska struktura podrazumeva dugo sazrevanje u drvenim sudovima, ali zbog različitosti stilova, kao i potencijalnih herbalnih aroma u vinima iz hladnijih krajeva, neka vina su sa manjim uticajem hrastovine. Kaberne je sorta koju karakteriše duža sezona sazrevanja, značajno duža u poređenju sa Merloom i Kaberne Franom

Pinot Noir

Ova sorta ima veoma dugu istoriju, i gajila se još u 14. veku u Burgundiji. Pino Noar nije lak za uzgajanje, veoma je osetljiv, jer mnogo faktora bitno utiče na njegov razvoj, a naročito su opasni prolećni mrazevi, letnje kiše i vrućine, kao i hladne jeseni. Kada je mlado, vino Pino Noar ima voćne arome, naročito trešnje, šjive, maline i jagode. Starenjem se menja i dobija kompleksnost, pa se kod onih koja su duže odležavala često mogu osetiti arome čokolade, smokve, tartufa, ljubičice, neobičan miris divljači i dima. Ova sorta je veoma popularna i gaji se širom sveta, a naročito je značajna u proizvodnji šampanjca. Pino Noar je veoma elegantno i pitko vino.

Chardonnay

Verovatno jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti, čija vina su među najviše konzumiranim na svetu. Obožavaju ga stotine hiljada ljubitelja vina širom sveta. U veoma dugoj francuskoj tradiciji proizvodnje vina, šardone je vekovima već na vrhu hijerarhijske lestvice belih vina. Poznata kao sorta koja se lako adaptira, Šardone se našao u vinogradima širom sveta i trenutno je među najrasprostranjenijim sortama na svetu. Aroma vina od Šardonea je veoma kompleksna i raznovrsna – teško ju je okarakterisati, a veoma je lako prepoznati je.

Sauvignon Blanc

Sovinjon Blan jedna je od najstarijih poznatih sorti vinove loze u svetu. Popularnost Sovinjona u svetu je u stalnom porastu, pa se na globalnom nivou po zastupljenosti sve više približava neprikosnovenom Šardoneu i čak ozbiljno preti da ga ugrozi. Sorta se odlikuje visokom bujnošću čokota, a grožđe sazreva relativno rano u II epohi (već krajem leta ili početkom jeseni). Trenutak berbe je presudan za aromatski potencijal vina i sadržaj ukupnih kiselina, što su osnovni preduslovi za kreiranje budućeg stila vina.

Preporučujemo iz regiona
Aurelius Kovačević Edicija S
Pogledajte više

Kontakt