Naša Istorija

Stari svet- stara vinska regija

Pre 10 miliona godina Fruška gora je bila ostrvo u Panonskom moru. Tek pre 600 000 godina more se povuklo i ostala je planina u plodnoj ravnici..

600 000 godina, nakon povlačenja mora, sama zemlja i do dana danas sadrži krečnjak glinu, fosilizirane ostatke školjkica, rakova i minerala.

SREDNJI VEK

search icon button

51-96 g. - Rimski car Domicijan je zabranio sadnju vinove loze bilo gde izvan granica, zbog hiperprodukcije u Italiji.

232-282 g. - Marcus Aurelius Probus, veliki rimski imperator, rođen u Sremu, Sirmijum, sadi prvu lozu na Fruškoj Gori, zbog karaterističnog podneblja koje je poznavao. Prema istoriji on je raskrčio šume i zasadio vinograde ponovo.

300 g. - Već 1700 g. unazad ljudi na Fruškoj gori nastavljaju da se bave vinogradarstvom. Može se reći da je Marko Aurelius Probus, odredio buduća zanimanja mnogih generacija.

SAVREMENO DOBA

search icon button

15-18 vek - Tradicija i znanje se prenosila, najvećim čuvarima kulturne baštine, Manastirima. U tom periodu je sagrađeno više od 17 manastira, zbog čega Frušku goru zovu srpska sveta gora.

18 vek - Komercijalizacija proizvoda. Marija Terezija je prepoznala vina sa Fruške gore kao i Bermet, zastićeno slatko desertno vino, gde su se na svim evropskim dvorovima pila vina sa Fruške gore.

19 vek - Svi hoteli i restorani su obavezno imali celokupnu ponudu u vinskoj karti.

1885 g. KOVAČEVIĆ PORODICA

search icon button

Kovačević porodica sadi prvi zasad na 10 ha, tokom četiri generacije se razvija specifičan stil koji menja srpsku scenu.

1970 g.

search icon button

Rođen je Miroslav Kovačević, četvrta generacija vinara Kovačević.

2000 g.

search icon button

Miroslav Kovačević preuzima 10 ha, porodičnog nasleđa i počinje da stvara novu umetnost u vinogradarstvu.

2003 g.

search icon button

Kovačević Chardonnay izlazi. Specifičnost tog Chardonnay-a je upravo u tome da je istakao umeće vinara. Godinu dana kasnije izlaze i ostale sorte karakteristične za ovu regiju Sauvignon, Riesling…I svi restorani i kafići u svojoj ponudi imaju obavezno Kovačević Chardonnay.

2008 g.

search icon button

Započinje gradnja Vinske kuće Kovačević, mesto pravog hedonizma, gde se uparuje hrana i vino. Mesto za prave hedoniste gde se upoznaje pravi karakter vina.

2010 g.

search icon button

Iako je Fruška gora mesto belih sorti grođžja, Miroslav Kovačević izdaje prvo crno vino Kovačević Aurelius, u čast Marka Aureliusa Probusa, i počinje da menja percepciju ovog vinskog regiona od belih sorti prema crvenim sortama grožđa sa potvrdom kvaliteta. Za samo par godina dobija svetsku poznatu nagradu na AWC za Aurelius R ediciju.

2013 g.

search icon button

Zbog povećanja tražnje, bilo je potrebno održati kvalitet koja je osnova svakog razvoja i kupuje stari PODRUM 1930. Ulaganjem u naredne tri godine osposobljava postrojenja ne samo za bela, već i za crvena vina. Proširivanjem kapaciteta tada stara zadruga, sada proizvodna fabrika sa barik salama ima kapacitet od 5 mil L.

2015 g.

search icon button

Izlaze OrpheLine-i. U želji da napravi odlično vino, savršenog kvaliteta sada dostupno svima, PODRUM 1930 vraća svoju staru slavu i Irig postaje centar vinske priče na Fruškoj gori.

2017 g.

search icon button

Miroslav Kovačević dobija nagradu Blic preduzetnika godine, prestižne nagrade, koja je motivisala mnoge u Srbiji i velika odskočna daska za dalji razvojni put Vinarije Kovačević.

Kontakt