Proizvodnja vina

belo vino

Proizvodnja vina je specifična. Specifičnost je upravo u tome što se sve dešava u savršenom vremenskom okviru, jedanputa godišnje. Svaki deo procesa je bitan za stvaranje karaktera vina, gde umeće vinara dolazi do izražaja.

UZGAJANJE I PRVA PROBA GROŽĐA DEŠAVA SE U VINOGRADIMA

Vinogradari i tehnolozi stalno obilaze vinograde i biraju sorte koje će biti deo velikog brenda Kovačević, dobijaju ideju za stvaranje novih vina. Ideja i proces zavise od ovog prvog koraka u vinogradima.

BERBA

Berba počinje krajem avgusta i traje tokom septembra, gde su sve porodice iz Iriga. Radi se danonoćno, kako je berba i noćna i dnevna.

TRANSFER

Najbitnija je brzina do PODRUMA 1930 gde vino započinje svoj ciklus proizvodnje. Primanje se vrši na samom vrhu podruma.

PRERADA

Pri prijemu u proces vrši se analiza i procena kvaliteta. U procesu prerade ručno se odvajaju neadekvatni grozdovi i prisutne nečistoće.

MACERACIJA

Grožđu se zatim odstranjuje peteljka, mulja i macerira 6-12 sati u maceratirima u anaerobnim uslovima Macerirano grožđe se cedi u pneumatskim presama.

FILTRACIJA

Dobijeni grožđani sok-sira se prečišćava, dodaju se selekcionisani kvasci i kreće alkoholna fermentaija u hrastovim sudovima 300 i 500 litara od francuskog i srpskog hrasta.

ODLEŽAVANJE

Vino odležava u hrastovim sudovima 10 meseci da bi se postigla neophodna stabilnost i kvalitet. U zavisnosti od specifičnosti vina, odležavanje se vrši u velikim INOX sudovima.

FLAŠIRANJE

Se vrši isključivo u bocama od 0.75l, i pušta se da odleži u osebnim prostorijama i uslovima.

Kontakt