Tehnolozi

za vas

Osnovna filozofija naše vinarije se ogleda u proizvodnji vina visokog kvaliteta, u specifičnom, prepoznatljivom stilu

Glavni tehnolog

DUŠAN KARAS

Upoznajte Dušana

Svoje znanje kao i kvalitet vina je gradio zajedno sa Miroslavom već deceniju unazad. Podršku za svoje ideje i jednostavnost koncepata je dobio od samog tržišta, gde ga podržava tim mladih kojima prenosi svoja znanja i iskustva.

“Najteže je doći do samog karaktera sorte. Potrebno je vreme i tačan tajming kako bi se uklopile sve komponente. Naravno to je proces, ali bitno je stalno razmenjivati iskustva sa kolegama sa našeg i stranog tržišta”

Dušan Karas

Pasija

Zaljubljenik u jednostavnost i isticanje prirodnosti same sorte. Gde mu je najveći izazov uklopiti tržišne ukuse sa kompleksnošću vina. Razvijanje karaktera sorte kroz faze je Dušanova specijalnost.

Vinogradi

Ovde počinje priča

O vinogradu

Ko želi da upozna vino, mora da krene od vinograda. Priroda je dar ljudima. Kompleksnost vina možemo uporediti i sa kompleksnošću prirode. Savršeno, jednostavno i neobjašnjivo. Sam terroir je bitan. Upoznati ga, znači biti na zemlji, oslušnuti promene, videti prirodne zakone. Klima kao bitan deo karaktera grožđa nam daje savršene uslove gde uspevaju različite vrste i odakle i potiču mnoge sorte. Najbitnija je sama edukacija i prenošenje znanja kao vrsta tradicije naše regije, koja je uvek bila vinska regija. Ranije su manastiri čuvali i prenosili znanja, kao i očevi svojoj deci. Razmena iskustava je najbitniji faktor svakog razvoja.

Kooperanti

Naši uzgajivači

PORODICE I KOOPERANTI

Porodica je najvažniji faktor tradicije. Sama vinska kultura se razvijala na porodičnim vrednostima. Porodica Kovačević prenosi tradiciju kroz već četiri generacije. Miroslav svoja znanja i iskustva prenosi svojoj deci. Ali svaki zaposleni u Irigu i šire je deo velike porodice.

Svi kooperanti su već generacijama na Fruškoj gori gde im je primarno zanimanje vinogradarstvo. Zajedništvo i razmena i edukacija su osnova fruškogorskog regiona i Iriga kao centra vinske kulture gde se i nalazi velika zadruga PODRUM 1930, sada u vlasništvu Miroslava Kovačevića, gde svi zajedno unapređujemo vinsku kulturu i širimo vinske puteve.

Kontakt