Katalozi proizvoda

PREMIUM LINIJA

Vina u punom sjaju

Put do premium boce je dug, popločan strpljenjem vinara uz veliko poverenje poklonjeno prirodi…jer u svim procesima proizvodnje, od vinograda do podruma, primenjujemo principe organske proizvodnje puštajući da zakoni prirode ostave svoj pečat.

U okviru premium linije izdvajaju se vina S edicije, R edicije i oranž vina.

VINA S EDICIJE

Dolaze nam sa najboljih vinograda, gajenih onako kako su nekada radili naši preci. Za njih biramo najkvalitetnije, ručno ubrano grožđe. Puštamo ih da duže odležavaju i spontano fermentišu, lišeni sredstava i postupaka konvencionalne proizvodnje.

VINA R EDICIJE

Nastaju onda kada priroda kaže „da“. Strpljivo ih čekamo isključivo u onim godinama kada je grožđe spremno da podari najbolje od sebe. Kada sunce najbolje sija, a nebo pokloni osvežavajuću kišu. Ovakve momente zaokružujemo primenom principe organske proizvodnje u podrumu i dobijemo vina R edicije.

ORANŽ VINA

Poštujući tradiciju i ono što priroda daruje, sa jedne strane, i osluškujući svetske trendove sa druge, Vinarija Kovačević, pionirskim koracima na ovim prostorima, 2014. godine pokreće proizvodnju oranž vina. Reč je o belim vinima dobijenim metodom proizvodnje crvenih. Još značajnija karakteristika jeste da nastaju na tradicionalan način, po ugledu na recepturu predaka. Bez kvasaca, sumpora i filtracija, dugom maceracijom na pokožici. Iz našeg podruma izlaze i vina iz amfore po ugledu na drevnu gruzijsku metodu proizvodnje vina. Neki ih zbog toga smatraju egzotičnim, a za nas je to povratak tradiciji.

STANDARD LINIJA

Jednom je neko davno izrekao veliku istinu:

Od dobrog grožđa možeš napraviti loše vino, ali od lošeg grožđa nikada nećeš napraviti dobro vino.

Mi stoga volimo da dodamo da je prvi zadatak vinara da kvalitet i karakter grožđa sačuva u vinu, a tek onda na red dolaze ideje, kreativnost, stil i različite tehnike i tehnologije u kojima može da se oproba.

O ovoj filozofiji najbolje svedoči naša linija Standard. To su vina koja iskazuju podneblje sa kog potiču, pa čak i sam vinograd, kao što je to slučaj sa našim sovinjonom i rizlingom, ali i šardoneom koji nosi pečat same sorte. I zato gutljaj našeg vina dopušta da osetite ritam fruškogorskih vinograda, dušu Fruške gore. Razvoj stila vina iz Standard linije traje godinama. Ponekad je to plod srećnih okolnosti, ponekad mukotrpna izgradnja, ali u svakom slučaju to su vina koja se se najpre rađaju kao ideja u glavi samog vinara.

LINIJA PODRUM 1930

OrpheLine vina

Liniju vina OrpheLine nazvali smo u čast prvog srpskog stručnog vinogradara, enologa i književnika – Zaharija Orfelina. Uslovi za proizvodnju ove linije stvorili su se nakon proširenja kapaciteta vinarije, zahvaljući novom prostoru za odležavanje i vinifikaciju vina – „Podrum 1930“.

„Podrum 1930“ nastao je u velikom projektu kada smo 2013. godine odlučili da restauriramo podrum Fruškogorske – vinogradarske i voćarske zadruge, a zatim ga opremimo i tradicionalnom i najsavremenijom opremom. Restauracija je izvedena tako da se ne naruši tradicionalni ambijent fruškogorskog vinarstva.

Podrum iriške zadruge osnovale su stare vinogradarske porodice iz Iriga 1929. godine. Uspešno je poslovao do 1995. godine kada je usled ekonomske krize i opšteg stanja u državi prestao sa radom.

Njegovom obnovom želeli smo da se sačuva sećanje na brojne iriške vinogradarske porodice, tradiciju ovog vinskog kraja i važan segment istorije Iriga.

Linija Orpheline (crveno, belo i roze vino) nastala je sa idejom da nastavi tradiciju jedne velike vinarije koja je proizvodila odlična vina od grožđa iz šireg, sremskog rejona, a pri tom i vina koja su bila cenovno lako dostupna. Mi smo želeli da odemo i korak dalje i da, pored vrlo pristupačne cene, širokoj publici ponudimo i vina koja tu cenu nesumnjivo prevazilaze svojim kvalitetom.

Njihova ideja jeste da ih publika prihvati kao vina u kojima se zaista može uživati u svakoj prilici – od piknika do pune trpeze. U atmosferi koja je lagana, opuštena ili nasuprot tome – živa i razdragana. U svakoj prilici…

Da to budu vina koja pokreću životne radosti!

SIMFONIJA

Prepleti lekovitog bilja, vinove loze, oživljeni pčelicama ili grožđem, osllikavaju sliku prirode fruškogorskog

podneblja, a pića koja prate ovu liniju upotpunjuju doživljaj Fruške gore. Jedinstven dizajn koji prati pića iz edicije Simfonija usklađen je sa istorijom i kulturom fruškogorskog podneblja.

RAKIJE

Pravo domaćinstvo u Srbiji ne može se zamisliti bez rakije, neizostavanog pića svake trpeze. Upoznajte se sa našim jedinstvenim ukusima tradicije!

Kontakt